Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce




Zdeňka Juránková

Štědrý večer

Štědrý večer

Štědrovečerní tabule bývala skromná
Štědrovečerní stůl nebyl zdaleka tak bohatý jako dnes. Jako předkrm se podával kousek vánočky, ořechy a jablka. Rybí polévku neměl na stole zdaleka každý, a tak ji v chudších domácnostech nahradila třeba čočková, hrachová, houbová nebo kroupová. Hlavní pokrm byl většinou hrách (aby byli lidé zdraví a aby byla štědrá úroda), houbová omáčka s chlebem, kaše z jáhel se sirupem, krupičná kaše s perníkem nebo prachandou (jablkovou, mrkvovou). Rybu neměl na stole také každý. Podávaly se křížaly, buchty nebo koláče, vánočka, která se ale na stůl nesla velmi obřadně. V ten okamžik mělo být úplné ticho, kdyby se například ozval zvenku dobytek nebo drůbež, bylo by to špatné znamení. Přesto se po večeři nezapomínalo ani na domácí zvířata. Na Štědrý večer se jim věnovala zvláštní pozornost. Dobytek se slepicemi dostal kousky vánočky, pes zbytky od večeře. Co nesnědla zvířata, zakopávalo se ke stromům, aby napřesrok nesly hodně ovoce. Něco se hodilo také do ohně a třeba do potoka. To aby hospodáři neškodily živly.
 

Štědrý večer plný kouzel
Protože Štědrému večeru přičítali naši předkové tajemnou moc, po štědrovečerní večeři věštili. Na stůl postavili umyvadlo s vodou, kde pouštěli lodičky vyrobené ze skořápek vlašských ořechů. Každý dal do své lodičky kousek svíčky a už jen čekal, jak dlouho se jeho loďka udrží na hladině a kam až dopluje.
K věštění samozřejmě patřilo i rozkrajování jablka. Každý si rozkrojil svoje vlastní, a pokud se po rozkrojení objevila hvězdička, znamenalo to, že dotyčný bude celý příští rok zdravý. Objevil-li se křížek, nevěstilo to nic dobrého.
Často se také v rodinách na Štědrý večer po večeři tzv. lilo olovo. Roztavilo se na lžíci nad plamenem a vylilo se do vody. Z abstraktních tvarů se pak hádalo, koho čeká jaký osud.

[článek je chráněn autorským zákonem; copyright © maxdorf, 2017]

Hodnocení: z 5

Hodnocení

Pro hlasování se přihlaste.


Poslat e-mailem

Zavřít

Poslat tip redakci

Zavřít

Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.