Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce




Kniha týdne

Výživou proti rakovině

O KNIZE

 

Kniha  autorů R. Béliveaua a D. Gingrase Výživou proti rakovině/ Prevence rakoviny pomocí stravy  z nakladatelství Vyšehrad  je určena široké veřejnosti, která v ní najde soubor základních informací o zhoubných nádorech. Uvádí ověřené poznatky vědců, kteří se výzkumem rakoviny zabývají. Čtenáři především ocení to, že poukazuje na možnosti boje s těmito závažnými onemocněními.

V průběhu let nesčetné studie, základní, klinické i epidemiologické, prokázaly, že zvýšená konzumace produktů rostlinného původu, především ovoce a zeleniny, hraje klíčovou roli v rámci snižování rizika rakoviny. A navíc, mnohé potraviny jsou schopné ničit už v zárodku různé mikronádory, které se v těle nás všech vyvíjejí v průběhu života a mohly by způsobit vznik rakoviny. Některé potraviny skutečně obsahují vysoké množství fytochemických látek, které patrně hrají zásadní roli v této chemické prevenci. Poslední výzkumy uvádějí, že velké množství protirakovinných látek se nachází nejen v zelenině a ovoci, ale i v jiných potravinách, například v zeleném čaji, kurkumě či čokoládě. Běžná denní strava, v níž nechybí zelenina, ovoce a nápoje, jako je zelený čaj a červené víno, je už schopna organismu dodat terapeutickou dávku fytochemických protirakovinných látek. Každodenní přísun těchto různých potravin je velmi jednoduchým a účinným způsobem, jak bránit rozvoji a progresi rakoviny.
Autoři, renomovaní onkologové působící v kanadském Québecu, dlouhodobě zkoumali vliv výživy na vznik zhoubných onemocnění, zejména pak účinek některých potravin na zpomalení nebo zastavení postupu nemoci. Jejich výzkumné práce dokazují, že vhodně zvolená strava může působit léčebně a může se stát prostým a účinným prostředkem v prevenci a v léčbě rakoviny.

Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a uznávaný odborník v léčbě onkologických onemocnění o knize řekl:  „V České republice je na velmi dobré úrovni diagnostika a léčba již vzniklých zhoubných nádorů, chabá je však ve vědomí odborníků i laické veřejnosti úroveň prevence, tedy předcházení nádorovým onemocněním. Více se zajímáme o léky, které mohou omezit růst nádoru (zpravidla bez operace či ozáření nikoli vyléčit), než o prospěšné či škodlivé látky, které denně přijímáme v dekagramech a kilogramech potravy či v decilitrech a litrech nápojů. Kniha kanadských autorů Výživou proti rakovině přístupnou formou pojmenovává především ty potraviny a látky v nich obsažené,včetně mechanismů jejich účinku, které mohou chránit před vznikem zhoubného bujení. Patří do knihovny nejen všech lékařů a zdravotníků, ale všech občanů, kteří chtějí riziko vzniku rakoviny sami u sebe nebo svých blízkých snižovat. A to je věru vysoké, neboť v ČR každý třetí občan nádorem někdy v průběhu života onemocní, každý čtvrtý na rakovinu umírá. Při výběru potravy a nápojů jsme každý sám sobě lékařem, preventistou, bohužel nezřídka i hrobníkem. Je čas měnit medicínu z občasného „hašení požárů“ na každodenní opatření, „aby požáry nevznikaly“, z medicíny lékařů na zdravovědu v rukou každého. Potřebných informací je už dosti i v této inzerované knize Výživou proti rakovině“. Nákladně vypravená publikace obsahuje velké množství barevných obrázků, diagramů a grafů.

 

Cena: 298, - Kč

O AUTORECH
Richard Béliveau, přední vědec v oblasti rakoviny, je vedoucím Katedry prevence a léčby rakoviny na Univerzitě v Montréalu, kde také přednáší biochemii. Dále je profesorem na lékařské fakultě Univerzity v Montréalu (na odděleních chirurchie a fyziologie) a vedoucím Katedry neurochirurgie Claud-Bertrand. Kromě toho je ředitelem Laboratoře molekulární medicíny při hematologicko-onkologickém oddělení Centra kancerologie Charlese Bruneau v Nemocnici Sainte-Justine.
Denis Gingras je badatel specializující se na onkologii v Laboratoři molekulární medicíny při hematologicko-onkologickém oddělení Nemocnice Sainte-Justine. 

OBSAH KNHY
PŘEDMLUVA
ÚVOD
PRVNÍ ČÁST
Rakovina, nebezpečný nepřítel
1. Rakovina, metla lidstva
2. Co je to rakovina?
3. Novinka v léčbě rakoviny: angiogeneze
4. Strava jako prevence rakoviny
5. Fytochemické složky: protirakovinový salát na talíři!
DRUHÁ ČÁST
Zdraví podpůrné potraviny, protirakovinové potraviny
6. Rakovinné buňky nenávidí košťáloviny
7. Česnek a cibule, aneb jak zahnat rakovinu
8. Ochočená sója
9. Objev protirakovinového koření: kurkuma
10. Zelený čaj zklidní duši… i rakovinu
11. Oblíbené drobné ovoce
12. Omega-3, konečně ty správné tuky
13. Rajče, nejlepší přítel prostaty
14. Citrusy, kůra z protirakovinových molekul
15. In vino veritas/Ve víně je pravda
16. Čokoláda: blahodárná posedlost
TŘETÍ ČÁST
Nutriční terapie v každodenní praxi
17. Potravinové doplňky, doplňkový problém?
18. Hlavní nabídka: boj s rakovinou! 

UKÁZKY Z KNIHY
Tato knížka je základním souborem informací pro všechny, kteří se zajímají o rakovinu. Její hlavní předností je, že uvádí nejnovější poznatky vědců, kteří se výzkumem rakoviny aktivně zabývají. Snad nejcennější je však to, že poukazuje na možnosti boje s touto strašnou nemocí. Ze všech stran se nám dostává nepřeberného množství protichůdných informací o rakovině, ale tato knížka se pro čtenáře stane skutečnou studnicí informací a umožní jim udělat si aspoň trochu jasno. Ať už se nás rakovina dotkla přímo, či vůbec, musíme přiznat, že jde o velmi znepokojující nemoc… Jak by se jí dalo předejít? A pokud se už náhodou někoho týká blíže, jistě je ochoten zkusit vše, jen aby se vyléčil. Já jsem to zažil osobně, postihla mého syna Charlese… Když onemocněl, ptali jsme se, co bychom ještě mohli zkusit. Tato kniha nemá být jen populárně vědeckým pojednáním, ale má nabídnout zamyšlení nad tím, jaký dopad může mít životní styl, tedy styl, jímž se žije v průmyslově rozvinutých zemích, na riziko onemocnění rakovinou. V dnešní době nebývalých technologických zázraků, kdy všichni očekávají, kdy už bude objeven lék na rakovinu, nestačilo by se zamyslet, co by se dalo dělat, abychom ji vůbec nedostali? Nemůže být třeba neustálý nárůst některých typů rakoviny, k němuž dochází v posledních letech, nějak spojen se zásadními změnami životního stylu? Využíváme opravdu všech možností, které máme k dispozici, abychom se této nemoci bránili? Podle mého názoru je tato knížka velkým přínosem pro vnímání rakoviny. Bojovat s rakovinou totiž neznamená jen vítězit nad nádory, které už v tělech vznikly, ale především si počínat tak, aby se vůbec žádné nádory nevytvořily. Často je slyšet názor odborníků, jaký význam pro zdraví má zdravá strava. Tahle knížka však jde mnohem dál, ukazuje, že tak nenápadné potraviny, jako třeba zelí, česnek či různé ty dobré bobule, které zobeme v létě, obsahují vysoce účinné molekuly schopné porazit rakovinu, tedy lépe řečeno už vůbec předejít jejímu vzniku. Jíst, to není činnost bez následků! Ba právě naopak. Je to bezesporu ten nejjednodušší a nejpřirozenější způsob aktivní ochrany před tak nebezpečnou nemocí jako je rakovina. Tahle neobyčejná publikace, navíc nádherně ilustrovaná, propojuje vědecký přístup s historií, literaturou a dokonce i s poezií, přitom však zůstává velmi praktická a přehledná. Jsem přesvědčen, že navždy změní vaše vnímání rakoviny a naučí vás, co dělat, abyste nad ní zvítězili.
                                                                      Pierre Bruneau
                                                                      Novinář televizního kanálu TVA
                                                                      Kanada

Lidská bytost je jediný tvor, který se může těšit z toho, jak si volí, kombinuje či mění stravu, jeden ze základních prvků své existence. Dávné kultury rozvíjely své tradice s ohledem na zdravé složky obsažené v různých ingrediencích, a proto je zařadily, stejně jako zeleninu, ovoce, luštěniny a koření, do každodenní stravy, aby byly lidem ku prospěchu. Moderní medicína však na stravovací režim nahlíží zcela opačnou perspektivou, což je poněkud ironické. Lidé totiž obvykle dostávají od svých lékařů rady, jak se správně stravovat, až ve chvíli, kdy se v jejich organismu nemoc usadí, a oni se stanou pacienty. Rady, které dostávají, pak jsou obvykle negativní: tohle vylučte, tomuhle se vyhněte, žádné tuky, cukry, maso, alkohol, kofein atd. Lékaři většinou nejsou dostatečně informováni a vědí málo o vědecky podložených vazbách mezi stravovacím režimem a zdravím. Zato pacienti a lidé obecně se po těchto informacích pídí a hltají každou zprávu o antioxydantech, fytochemických a dalších látkách obsažených v potravě. V této skvělé knize, která přichází v pravou chvíli, lékaři Richard Béliveau a Denis Gingras přinášejí řadu vědeckých avantgardních poznatků týkajících se stravovacího režimu. Svou práci sepsali velmi logicky a čtivě, takže je přístupná každému čtenáři. Tito dva světově známí badatelé v oboru rakoviny zde velmi poučeně přibližují i historii různých potravin, koření a nápojů, píší o zeleném čaji, kurkumě, drobném ovoci i o čokoládě. Provádějí čtenáře časem, od dávných poznatků až po nejnovější vědecké objevy v oblasti stravování. Zajímají se především o rakovinu a přinášejí celou řadu námětů, které by při zařazení do každodenního režimu, vedly k její prevenci či potlačení. Autoři na základě svých mnohaletých zkušeností z výzkumu vysvětlují, jak se kombinace genetických a buněčných dispozic může stát příčinou vzniku rakoviny a předpokladem pro vznik metastáz a tedy šíření rakoviny v lidském těle. Dále pak popisují, jak jednotlivé složky, přítomné v potravinách v přirozeném stavu, mohou díky svému biochemickému složení předcházet, čelit či přímo bojovat s mechanismy umožňujícími rozvoj této nemoci v organismu. Navíc tato kniha jako první pojednává o tom, jak nádorová angiogeneze, to znamená novotvorba krevních cév, které zásobují rakovinné buňky, může být ovlivněna stravovacím režimem. Doktor Béliveau ve své laboratoři v Montréalu jako první propracoval moderní metody umožňující velmi detailně zkoumat vazby mezi stravovacím režimem a angiogenezí. Sám doktor Béliveau patří mezi přesvědčené inovátory nové vědy o potravinách. Biotechnologické společnosti vytvářejí stále další specifické léky pro boj s rakovinou, ale čtenáři této knihy se dovědí, jak vhodnou skladbou jídelníčku ovlivnit a potlačit vývoj nádorů. Lékařská věda jednadvacátého století proniká do tajů různých nemocí, ale možná, že některé z odpovědí na rakovinu se dají najít už ve stravovacím režimu. Skvěle ilustrovaná publikace „Jídlem proti rakovině“ je dílem dvou světově uznávaných vědců, kteří patří mezi známé inovátory. Nabízejí čtenářům zcela jiný pohled na zdraví a „předepisované léky“. Jimi doporučované „léky“ nenajdete totiž v nemocnicích či lékárnách, ale v běžných obchodech s potravinami či na vlastním talíři.
                                                                      Prof. William W. Li
                                                                      Prezident a medicínský ředitel
                                                                      The Angiogenesis Foundation
                                                                      Cambridge, Massachusetts,
                                                                      USA

ÚVOD
Rakovina i nadále úspěšně čelí pokroku moderní medicíny a i po čtyřiceti letech usilovného bádání zůstává záhadnou nemocí, která každoročně zaviní předčasné úmrtí miliónů lidí. Některé typy rakoviny se dnes už daří celkem úspěšně léčit, jiné však dosud urputně odolávají a patří mezi hlavní příčiny úmrtnosti lidí v produktivním věku. Proto mají stále větší význam nové objevy, které umožňují zvýšit účinnost současných léčebných postupů. Cílem této knihy je představit souhrn dosud objevených vědeckých poznatků, z nichž vyplývá, že některým typům rakoviny se dá předcházet prostou změnou stravovacích návyků a začleněním potravin, které dokáží předejít vzniku nádorů a bránit jim v růstu. Příroda nabízí nepřebernou řadu potravin bohatých na molekuly s výraznými protirakovinovými účinky, které dokáží bojovat proti této nemoci bez neblahých vedlejších následků. Z mnoha hledisek se dá říci, že tyto potraviny mají terapeutické schopnosti srovnatelné s těmi, které vykazují vyráběné léky, a proto pro ně používáme termínu „alicamenty“ (kombinace slov aliments = potraviny a médicaments = léky). Máme nyní možnost využívat ve svůj prospěch celý arzenál protirakovinových látek, které jsou zcela přirozeně obsaženy v různých potravinách, a podpořit tím běžně používané léčebné postupy. Využijme této šance ve svůj prospěch, neboť stravovací režim založený na pravidelném příjmu alicamentů může předcházet vzniku mnoha typů rakoviny.

 

 

 

Tiráž:
Original title: Les aliments contre le cancer
Copyright © 2005 Éditions du Trécarré
Published under arrangement with Éditions du Trécarré,
une division de Groupe librex Qébécor Média
Montréal, Québec, Canada
Odborná revize Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Translation © Gabriela Kliková, 2008
ISBN 978-80-7021-907-2
Richard Béliveau a Denis Gingrase

Další články v této kategorii


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.