Start | O nás | Maxdorf | Spolupráce




Další Klaretovy tipy a inspirace

Tipy na výlety a procházky 

Hrad Krakovec
Od 3. července můžete při návštěvě hradu Krakovec zhlédnout sochu sedícího Mistra Jana Husa, který zde našel své poslední útočiště po prohlášení za kacíře a vypuzení z Prahy. Unikátnost sochy je v tom, že je Mistr Jan Hus vypodobněn vsedě, ačkoli obvykle bývá znázorněn ve stoje, kázající. Je symbolické, že je socha instalována právě v měsíci, kdy si připomínáme Husovo upálení.

ZÁMEK HOŘOVICE
Historie půvabného zámku Hořovice sahá až do poloviny 12. století, zmínky o přilehlém parku, tehdy sadu, do 15. století. Zámek je přitažlivým místem turistů pro svou krásu a vybavení, ale nabízí i další kulturní zážitky. A pokud si budete chtít po prohlídce trochu odpočinout, můžete tak učinit v zámecké kavárně.

Naučná stezka ve Spojile
hiporehabilitačním středisku Apolenka je nově vytvořená naučná stezka, která potěší především školní děti, ale i jejich rodiče. V příjemném areálu je instalováno 11 dřevěných panelů s texty a fotografiemi, které návštěvníky seznamují se životem na farmě, zvířaty tam žijícími i zvířecí řečí. Dále jsou připraveny drobné atrakce, jako například houpací poníci či hmatový chodníček. A na všechno dohlíží z vrby na laguně dobrácký vodník.

ZÁMEK DĚTENICE
Být na chvíli v pohádce vám umožní návštěva zámku Dětenice. Barokní zámek s dobovým vybavením, ojedinělou sbírkou zbraní čítající na 350 kusů, sbírkou trofejí a krásným parkem se nachází v okrese Jičín. Celoročně jsou na zámku pořádány strašidelné sobotní prohlídky.

Zámek Lemberk
Původní středověký hrad Löwenberg, založený ve 13. století, byl postupně přestavěn na renesanční zámek a v 17. století získal dnešní raně barokní podobu. Při návštěvě si můžete vybrat ze dvou prohlídkových okruhů. Na zámku probíhají i výstavy a další kulturní akce, aktuálně si můžete prohlédnout výtvarné práce dětí ze Speciální školy pro sluchově postižené děti v Liberci.

PANSKÁ SKÁLA
Vyrazíte-li na výlet v okolí Kamenického Šenova, určitě se vydejte do bývalého čedičového lomu, ve kterém naleznete jednu z nejkrásnějších ukázek sloupcové odlišnosti čediče u nás. Pěti až šestiboké čedičové sloupce jsou téměř svislé, dlouhé až 12 metrů, které připomínají píšťaly varhan, proto je celý útvar často nazýván Kamenné varhany. Nejnavštěvovanějším útvarem je Panská skála, která má statut národní přírodní podmínky a můžete si jej pamatovat z pohádky Pyšná princezna.

KRYŠTOFOVO ÚDOLÍ
Za návštěvu určitě stojí Kryštofovo údolí – půvabná vesnice z poloviny 16. století nacházející se asi 8 km západně od Liberce v hlubokém údolí říčky Rokytky,  Je zde  řada zachovalých dřevěných a hrázděných staveb a právem je její velká část vesnickou památkovou zónou. Nepřehlédnutelným je nad středem asi 5 km dlouhé vesnice dřevěný a břidlicí obložený kostelík z konce 17. století zasvěcený sv. Kryštofovi, patronovi vesnice. Pod kostelem za můstkem přes Rokytku, v budově bývalé školy, je v přízemí hostinec U Kryštofa a v 1. patře stálá expozice – Muzeum betlémů. Více než dvaceti  betlémúm dominují orientální a tyrolský. Otevřeno soboty a neděle 13.00–16.00 hodin. Další pozoruhodnost nebo spíše unikát se nachází v objektu bývalé trafostanici  – první český vesnický orloj (viz obr. na začátku Klaretových tipů), dokončený v roce 2008; chodí v něm apoštolové, pohybují se i další figurky a místní jsou na něj  skutečně hrdí. Ve dne si a podle něj můžete nařídit hodinky, v noci je ticho, aby nerušil ve spánku.  Historickou technickou památkou jsou zde ještě dva železniční kamenné viadukty, z nichž ten větší 202 m dlouhý z let 1899–1900 se klene nad Údolím místy až 30 m vysoko.

Music4Kids
Po celé léto, až do konce září, můžete v Techmania Science Center v Plzni navštívit putovní německou expozici nesoucí název Music4Kids. Interaktivní výstava zaujme nejen děti, které si mohou na vlastní uši vyzkoušet princip ozvěny, sirény nebo změřit frekvenci svého hlasu.

HRAD KAŠPERK
Hrad Kašperk byl postaven za vlády Karla IV., a to především z důvodů obranných – ať už coby ostraha hranice se sousedním Bavorskem, tak také v panovníkově snaze o ochranu zlatonosné oblasti Kašperských hor. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových tras a zhlédnout fotodokumentaci následků řádění orkánu Kyrill, při kterém byla kompletně zničena střecha východní věže. Pokud jste viděli pohádku Anděl Páně, jistě při prohlídce poznáte, kde byla natočena!

Velké Březno

Jeden z našich nejmenších a nejmladších zámků vás nechá nahlédnout do života šlechtické rodiny Chotků konce 19. století, do doby, kdy na zámku pobývala i Žofie Chotková, která se později provdala za Františka Ferdinanda d´Este. Zámek je obklopen nádherným parkem v anglickém stylu, který je na Ústecku jedinečným. Přes léto jsou na zámku pořádány noční prohlídky, divadelní představení a další doprovodné akce.

MUZEUM MODELOVÉ ŽELEZNICE
Kastelán zámku Trmice Jan Souček rozvinul svou dětskou zálibu v modelových železnicích a vytvořil největší stálou expozici v České republice. Na zámku nashromáždil na tisíc modelů lokomotiv a vagónků, téměř 400 metrů kolejnic a 1400 figurek. Otevřeno je vždy ve středu a v neděli.

Hrad Loket
Pohádkově něžnou výstavu porcelánu můžete navštívit na hradě Loket. Stará škrtátka, plastiky ve stylu art deco, porcelánové hlavičky panenek i užitkový porcelán pochází z okolních továren, z nichž některé již ani neexistují. Výraznou součástí výstavy tvoří staré lázeňské knoflíky.

SKANZEN DOUBRAVA
Obec Doubrava byla založena ve 14. století a patří mezi typické středověké kolonizační vesnice. Nejstarší kompletně zachovaný hrázděný statek byl postaven roku 1751 a slouží dnes jako soukromé národopisné muzeum. Prohlédnete si zemědělské náčiní, nástroje a lidový nábytek z Chodska 18.–20. století.

VÝLET DO POHÁDEK
Zámek Červená Lhota patří bezesporu mezi naše nejpohádkovější památky. O hlavní turistické sezóně je navíc přístupná expozice ve sklepení, která návštěvníkům představuje pozoruhodné sklepní prostory zčásti zapuštěné do skal. A po prohlídce sklepení se můžete opět zahřát při projížďce na lodičce.

Z DENÍKU PARALELNÍHO CESTOVATELE
Originální výtvarník Tomáš Kučerovský prezentuje své komiksové práce v prvním patře Staré táborské věže, a to až do konce září. Výstava představuje komiksovou tvorbu tohoto brněnského ilustrátora, který komiksy nejen kreslí, ale i významně podporuje a popularizuje prostřednictvím časopisu Asrgh!, jehož je zakladatelem. Pro děti nebo hravé dospělé návštěvníky jsou připraveny komiksové stripy k doplnění. 

Strašidelný zámek DraXmoor
Zámek pro všechny, kteří mají pro strach uděláno, nebo se naopak tuze rádi bojí, byl přestavěn v Dolní Rožínce z původní zámecké sýpky, jejíž historie je doložena do 14. století. Zámek nad ponurým jezerem nabízí spoustu zážitků, jako například pohádkové tržiště, strašidelný výtah nebo návštěvu stylové krčmy.

LANOVÉ CENTRUM KŘEMEŠNÍK
Pokud máte rádi trochu adrenalinu a zdolávání překážek, ale ideálně s pořádnou výstrojí a pod dohledem instruktora, můžete se směle vydat do Lanového centra poutního hotelu Křemešník. Počítáno je i s návštěvou menších dětí (od pěti let), pro které je připravena lehčí trať s malými lanovými překážkami. Po absolvování lanového parku si můžete vyzkoušet i lukostřelbu, střelbu z kuše nebo lezení na horskou stěnu.

MUZEUM JOHANNA SCHROTHA
Multifunkční středisko ve městě Lipová-Lázně nese jméno zakladatele zdejších lázní. Muzeum je zaměřeno na lázeňství a předválečný a poválečný vývoj obce. V muzeu jsou pořádány výstavy vztahující se k okolí, aktuálně probíhá výstava věnovaná starým kočárkům.

Raduň
Státní zámek Raduň zve své návštěvníky nejen do překrásných interiérů a oranžérie, ale i na kulturní akce, které se na zámku, především v tomto období, konají. Až do konce října je k zhlédnutí výstava dětských a loutkových kočárků a starožitných panenek.

VÝSTAVA MINIATUR HISTORICKÝCH LODÍ
V ostravském muzeu miniatur Miniuni – svět miniatur právě probíhá výstava modelů historických lodí. Výstava vás zaujme nejen svým poutavým pojetím, ale pokud s sebou vezmete i děti, doplní si příjemnou formou znalosti dějepisu. Svět miniatur naleznete na Černé louce, za Divadlem A. Dvořáka.

Zámek Buchlovice
Zavítáte-li na malebný zámek Buchlovice, můžete si prohlédnout nejen tento barokní skvost, ale i některou z výstav instalovaných v jeho prostorách. Aktuálně to je výstava Řády a vyznamenání nebo přehlídka kreseb Rostislava Martináka. Zámecký amfiteátr nabízí přes léto prostor i koncertům a zábavným programům. Letos zavítá například Zdeněk Izer, Tomáš Klus nebo Čechomor.

CIMBURK
Na nízkém kopci Chřibských vrchů, nad údolím říčky Stupavy, se rozkládá zřícenina dvouvěžového gotického hradu Cimburku. Hrad postavili v první třetině 14. století Cimburkové a patřil k významným soudobým hradním stavbám s výrazným francouzským vlivem, který můžeme pozorovat na jeho členění. Roku 1709 byl hrad opuštěn, od té doby chátral, a to až do konce 20. století, kdy se započalo s jeho záchranou.

ZOO Hodonín
Z původního zookoutku, založeného roku 1976, ve kterém žila především domácí nebo běžně chovaná exotická zvířata, se vyvinula moderní zoologická zahrada, která splňuje náročná kritéria. Dnes na vás čeká téměř šest stovek zvířat ve sto sedmdesáti druzích. Významný je především chov zebry Chapmannové, návštěvnicky atraktivní je veřejnosti přístupné krmení žraloků.

HOLÍČSKÁ FAJÁNS
Kolekce holíčské fajánse, kterou si můžete prohlédnout v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně, patří kvalitou i rozsahem k nejvýznamnějším sbírkám u nás. Sbírka byla významně obohacena souborem ze soukromé sbírky Františka Kretze, prvního kustoda a ředitele muzea v Uherském Hradišti. Výstava potrvá do konce října.

Hliníkárium
Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ Kdo by neznal již zlidovělou větu z filmu Marečku, podejte mi pero. Ve městě Humpolci šli tak daleko, že roku 2002 odhalili neexistujícímu člověku pamětní desku, která vzbudila velký ohlas a zájem nejen recesistů ze všech koutů naší země. A tak vzniklo HLINÍKárium, které připomíná nejúspěšnější scény z filmu i nezapomenutelné rekvizity.

Hrad Roštejn
Hlavní dominantou hradu Roštejn je gotická sedmiboká věž vysoká 45 metrů, která poskytuje krásnou vyhlídku na okolí. Roštejn byl vybudován pány z Hradce v první polovině 14. století, v 70. letech 16. století byl Zachariášem z Hradce přestavěn v duchu loveckých hrádků. Hrad v roce 1915 vyhořel, dnes jsou na něm vystaveny sbírky z fondu Muzea Vysočiny Jihlava. V letních měsících jsou každý pátek pořádány noční prohlídky hradu za doprovodu Bílé paní, na takovou prohlídku je třeba se předem objednat a není vhodná pro příliš bojácné děti.

Dům milovníka umění
Stálá expozice Muzea moderního umění v Olomouci vystihuje rozmanitost umění na přelomu 19. a 20. století, především široký záběr posledního univerzálního slohu – secese, ale i expresionismu a českého kubismu. Název výstavy se odvolává na slavnou soutěž z počátku minulého století.

Statek Bernard
Přibližně dva kilometry od Sokolova můžete navštívit centrum tradičních řemesel na statku Bernard, který nese své jméno podle nedaleko ležícího dolu Bernard. Statek byl vybudován ve dvacátých letech minulého století, rekonstruován byl v letech 2005–2006. Denně kromě pondělí můžete navštívit nejen muzeum, ale i řemeslné dílny.

ZOO Plzeň 
Naše druhá nejstarší zoologická zahrada vynaložila největší investici ve své historii a 1. července 2010 otevřela 14 nových pavilonů, venkovních bazénů a vodních příkopů. Nevynechejte pavilon Tajemný svět africké noci či druhý největší medvědinec v Evropě. A pokud se budete chtít podívat i na zvířata podstatně starší, není nic snazšího, než zavítat do nedalekého Dinoparku.

Dědeček automobil
Na stejnojmenné výstavě v Muzeu Beskyd ve Frýdku–Místku si můžete prohlédnout na 365 modelů automobilů, 100 velkých fotografií různých automobilů a jejich modifikací. S řadou vystavených modelů mohou jak dospělí, tak děti manipulovat, a tím zjistit, jak fungují. Výstava je pořádána ve spolupráci se dvěma moravskými automobilovými kluby, potrvá do 18. září 2011 a je doprovázena několika doprovodnými akcemi včetně dlouhodobé soutěže o zajímavé ceny.

Egypt a Núbie
Poklady starověkých civilizací naleznete na poutavé výstavě ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti. Vystaveno je více než 300 exponátů, převážně součástí pohřebních výbav. Nejvýznamnějšími exponáty jsou tři rakve pocházející ze Západních Théb, ale za pozornost jistě stojí i předměty běžného života. Výstava končí 11. září 2011.

Muzeum sportovních vozů 
V obci Lány se vám naskytuje příležitost zhlédnout na jednom místě na sto exponátů sportovních a závodních vozů, které jezdily v posledních devadesáti letech. Mezi nejstarší vystavovaný automobil patří Ford „T“ vyrobený v roce 1914, malé i velké návštěvníky jistě zaujmou formulové vozy. Muzeum, nedaleký zámek i krásné okolí vám zaručují příjemně strávený čas.

Výstava afrických soch
Lazarus Takawira patří mezi přední zimbabwské sochaře dnešní doby, jeho výtvory představují originální monumentální styl. Výstavu soch ze soukromé sbírky PhDr. Marie Imbrové, bývalé Chargé d´Affaires v Harare, si můžete prohlédnout až do konce října v Lázních Bělohrad, ve Spa Resortu Tree of Life.

Včelí naučná stezka
Rozličné naučné stezky nalezneme v téměř každém lesoparku, takže pro nás nepředstavují žádný unikát. Přesto se ale najdou takové stezky, kterým po právu náleží zvláštní pozornost. Jednu takovou naleznete podél cyklostezky vedoucí ze Sirnatých lázní v Ostrožské Nové vsi do Uherského Ostrohu. Stezka vás seznámí se životem včely, významem včelstev i prací včelařů.

Nejstarší botanická zahrada u nás
Již 110 let nabízí půvaby rozličné květeny liberecká botanická zahrada. I na konci zimy a v časném předjaří můžete svůj zrak potěšit krásou orchidejí, kaktusů či masožravých rostlin, ale určitě si nenechte ujít i pavilon vytvořený spojením rostlinných druhů, které v přírodě neexistují, ale působí jako věrohodná rekonstrukce pravěké fauny.

SKLÁŘSKÉ UMĚNÍ
Vydáte-li se do západních Čech, nevynechejte v Karlových Varech Návštěvnické centrum Moser. Prohlédnout si můžete nejen sklářské muzeum mapující více jak stopadesátiletou tradici sklářského umění značky Moser, ale můžete také nakouknout pod ruce šikovných sklářů ve sklářské huti, kde se navíc dozvíte něco užitečného nejen o technice, ale i o surovinách. 

PARDUBICKÝ ZÁMEK
Dominanta města Pardubice představuje výjimečný objekt, který vznikl za vlády Pánů z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. Zámek je sídlem Východočeského muzea a Východočeské galerie, kde je k vidění hned několik stálých expozic, například největší středoevropská výstava pohlednic s názvem Orbis Pictus. Otevřeno je denně kromě pondělí.

Andělská Hora
Půvabné město v západních Čechách nabízí nejen krásnou krajinu, ale i zajímavé památky, jako například zříceninu hradu Eldelsburg, vzácný trojboký kostel Nejsvětější trojice či kostel Archanděla Michaela. Na náměstí se můžete projít u Schillerova dubu, který byl zasazen na paměť stého výročí narození Fridricha Schillera.

Kepler v Praze
V loňském roce,  Mezinárodním roce astronomie, bylo v Karlově ulici v Praze otevřeno Keplerovo muzeum. Tři kruhy v logu Keplerova muzea znamenají Mars, Zemi a Slunce, tedy tělesa, jejichž vzájemnou polohou se Kepler v Praze zabýval. Zavítat do muzea můžete každý den kromě pondělí.

Příběh Pražského hradu
Nejnavštěvovanější klenot České republiky nabízí svým návštěvníkům možnost, aby poznali podrobněji tento unikátní komplex. Stálá expozice s názvem Příběh pražského hradu nabízí celoročně možnost nahlédnout do více než tisícileté historie tohoto skvostu, poznat místa i osoby, které k Hradu neodmyslitelně patří. Otevřeno je denně.

Kouzlo loutek
Nejen děti najdou své v Divadle loutek v Ostravě, které v letošní sezoně nabízí na 400 představení a čtyři hry zbrusu nové. Ve foyer divadla můžete zhlédnout výstavu z díla Alexandera Babraje, která je malou ukázkou kostýmních a scénografických návrhů a plakátů tohoto jedinečného výtvarníka.

Kouzlo kladrubských koní
Na všechny milovníky koní, ať už aktivní žokeje nebo jen obdivovatele těchto ušlechtilých zvířat, čekají v hřebčíně Favory, přibližně 10 km od zámku Konopiště. Prohlédnout si můžete hřebčíny, kde vás uchvátí překrásní kladrubští koně, plemeno, které je v našich zemích chováno více než 400 let a jehož chov založil císař Rudolf II. A pokud se nechcete na koně jen dívat, můžete si dopřát i vyjížďku  na koni, milovníci zimních sportů  uvítají možnost skijöringu a romantické duše se mohou alespoň na chvíli vrátit do časů zašlých na saních tažených koňským spřežením.

Tak trochu jiná lékárna
Vkročením do Lékárny u Panny Marie Pomocné  na náměstí v Jindřichově Hradci, se jako mávnutím kouzelného proutku přenesete do 18. století. Unikátní klasicistní nábytek vyniká bohatou výzdobou, nádobí lékárny doplňují starší exponáty z muzejních sbírek a kopie historických předmětů. A když už se do Jindřichova Hradce vydáte, určitě si nenechte ujít Krýzovy jesličky, největší mechanický betlém na světě, který je zapsán v Guinessově knize rekordů.

Příběhy na provázku
Byl v Plzni na náměstí Republiky jednou jeden dům, nesl číslo 23 a byl od středověku jedním z nejvýznamnějších domů a snad právě proto v něm dnes bydlí spousta těch, kteří by mohli hodně vyprávět, neboť jejich osudy by vydaly na spoustu románů. Osudy a krásu loutek, které umí pobavit, rozesmát i rozplakat okuste v Muzeu loutek denně kromě pondělí od 10 do 18 h.

Výlet do středověku
Bylo, nebylo...ale spíš bylo a vy můžete být u toho! Na chvíli ve středověku, poznat, jak se žilo, prohlédnout si věrohodné repliky středověkých obydlí. U pohanského kultovního místa vás možná bude z pocitu tajemna mrazit, pranýř by málokdo chtěl zakusit a projít se na šibeniční vršek můžete zkusmo s jistotou, že z něj zamíříte nikoli do kotlů pekelných, ale třeba do krčmy nebo na tržiště. Středověké městečko Řepora  na vás čeká mezi pražskými Stodůlkami a Řeporyjemi.

Hvězdy nad hlavou…
Na pozorování hvězd pod širým nebem už je docela chladno, ale přesto si krásu noční oblohy nemusíte odpírat. Na hvězdárně ve Valašském Meziříčí se každý všední večer pořádají pozorování pro veřejnost spojená s výkladem a promítáním obrázků.  Za pozornost stojí i obrazová výzdoba a názorné modely. A pokud by přeci jen byla mlha hustá tak, že by se dala krájet a na hvězdy nebylo vidět,  je připraven náhradní program.

JEDE, JEDE MAŠINKA 
Ať už vlakem, autem nebo pěšky, podle toho, jak daleko máte do Plzně, vydejte se zpět až do století páry. Jako malá připomínka 170. výročí zahájení provozu první parostrojní železnice na území České republiky z Vídně do Brna je koncipována výstava v Západočeském muzeu, která potěší nejen pány kluky bez rozdílu věku.

Tábor Vojna
Jihovýchodně od Příbrami, asi osm kilometrů od tohoto hornického města, se skrývá památník připomínající komunistický režim a bezpráví. I dvacet let po sametové revoluci, kdy si mnozí jen matně vybaví dobu před listopadovými událostmi roku 1989, snad pouze málokomu nepřeběhne mráz po zádech po vstoupení do památníku Tábora Vojna, jenž před padesáti lety plnil funkci tábora nucených prací. Letos slavíme dvacet let od pádu komunismu a určitě je potřeba nezapomenout, co totalita dokáže. A v neposlední řadě též věnovat tichou vzpomínku těm, kteří se z nucených prací, lágrů a vězení pro politické vězně už nikdy nevrátili.

Spousta zámků v jednom parku
Máte rádi české hrady, zámky, pamětihodnosti a zajímavosti, ale nemáte čas jezdit křížem krážem po vlastech českých? Pokud chcete i přesto co nejvíc našich památek v krátkém čase zhlédnout, určitě zavítejte do Mariánských Lázní, kde si v parku Boheminium v rámci naučně poznávacího okruhu prohlédnete dokonalé makety v měřítku 1 : 25, a to v překrásném prostředí krajinného parku. Bližší informace zde.

Zlato Inků, tisíc let prokletí
Název výstavy trochu nahání strach, ale za zhlédnutí určitě stojí. Budete-li mít cestu do Brna, vydejte se na hrad Špilberk, kde na vás tato jedinečná výstava čeká. Uvidíte šperky a ozdoby s mytologickými symboly, vedle nich předměty denní potřeby, hudební nástroje, jež patří ke kulturnímu dědictví Peru. Výstava je působivým svědectvím o zlatnickém umění doby dávno minulé, přibližně z období 400 let př.n.l.–600 n.l.

Já se vznáším, já si létám
Máte rádi letadla, ruch letišť a chcete poznat jejich zázemí? Pak neváhejte a navštivte Letiště Praha, kde se pravidelně pořádají exkurze, při kterých uvidíte letadla z ptačí perspektivy, poznáte nejmodernější stanici Záchranné a požární služby a užijete si atmosféru letecké dopravy z té druhé strany.

Kde se pivo vaří…
Plzeňské Pivovarské muzeum vybízí k návštěvě všechny zvídavé milovníky historie a pivovarnictví. Původní právovárečský dům, ve kterém se muzeum nachází, vypovídá o způsobu vaření i podávání piva, příjemná prohlídka je pro dospělé návštěvníky spojena s ochutnávkou piva. Pokud si na prohlídku vyhradíte delší čas, můžete přímo z muzea vstoupit a projít Plzeňským historickým podzemím.

Muzeum porcelánu
Vzácnou expozici porcelánu můžete zhlédnout v novogotickém zámku v Klášterci nad Ohří. Uvidíte exempláře datované do počátků výroby porcelánu u nás, nejstarší evropské porcelánové výrobky z Vídně a Míšně, vývoj českého porcelánu, ale například i porcelán čínský ze 16. století. Zámek je otevřen celoročně, v zimních měsících vždy v úterý až sobotu od 9 do 15 hodin.

Tupeští hrnčíři, džbánkaři a malérečky
Tupeskou keramiku, typickou pro Slovácko, můžete celoročně obdivovat v Muzeu tupeské keramiky. Záměrem muzea je poukázat na tradici hrnčířského a keramického řemesla, zejména majolika, jehož vzestup je na Slovácku datován do 16. století. Muzeum naleznete v centru města v objektu, který již dříve sloužil k výrobě keramiky.

Kudy prošla Čachtická paní
Zveme vás na zámek Doudleby nad Orlicí , jehož renesanční kouzlo zaujalo i české filmaře natolik, že zde natočili část velkofilmu Bathory. Panské sídlo Bubnů z Litic pochází ze 16. století a tento rod od té doby vlastní sídlo téměř nepřetržitě. Za prohlídku stojí nejen půvabný zámek, ale i přilehlá zámecká zahrada a nově zbudovaná obora. Od května opět otevřeno denně kromě pondělí.

Pozvánka do Hrobu
Možná jste se zalekli, že na nás s jarem přišlo morbidní rozpoložení, ale není tomu tak, naopak vás zveme do zajímavého muzea v městě zvaném Hrob. Expozice je částečně umístěna ve sklepních prostorech a částečně v přízemí domu, prohlédnete si napodobeninu starého rudného dolu, repliky nápisů a k nahlédnutí jsou na vyžádání staré hornické mapy.

Baťovský Zlín
Zlínské muzeum nabízí jako jednu ze svých expozic zajímavý projekt, a to ukázku bydlení v baťovském domku  č. p. 1295 ve čtvrti Nad Ovčírnou. Seznámíte se s aktivitami světoznámé firmy Baťa, reklamními plakáty a vybranými trojrozměrnými předměty.

Nej, nej, nej!
Víme, co se říká o samochvále, ale tato nej patří někomu úplně jinému, a to Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, ve kterém se s různými nej, ať už nejdelšími, největšími, nejmenšími nebo třeba nejvytrvalejšími setkáte na každém kroku. Muzeum mapuje unikátní výkony českých a slovenských rekordmanů, z nichž mnozí jsou zapsáni v České Guinessově knize rekordů a někteří také v Guinessově knize světových rekordů.

ZRCADLENÍ V iQPARKU  
Pokud jste až dodnes žili v představě, že za zrcadlovým bludištěm je nejlepší se vydat na pražský Petřín, musíme vás vyvést z omylu. Největší bludiště,včetně rotujícího válce, naleznete v iQparku v Liberci, kde tvoří jednu z expozic prvního českého science centra, které se rozprostírá na 1600 m2 a kde návštěvník mezi expozicemi volně prochází. Interaktivní centrum poznávání bylo vybudováno za účelem podnícení sebevzdělávání a sebepoznávání sebe sama. Otevřeno je denně včetně svátků.

Elektrárna královského města Písku
Vodní elektrárna v jihočeském Písku je nejstarší tohoto typu v Čechách, po rozsáhlé rekonstrukci byla v roce 1997 zpřístupněna veřejnosti. Můžete si prohlédnout samotné expozice nebo se zúčastnit některé z přednášek, exkurzí či seminářů na téma obnovitelných zdrojů energie.

Muzeum Fotoateliér Seidl
V Českém Krumlově můžete navštívit unikátní místo, kde v 19. století vznikla tradice fotografie. Seznámíte se s fotografickou tvorbou Josefa Seidla a jeho syna Františka, expozice je doplněna o pohlednice, fotoaparáty či zvětšovací přístroje. Atmosféru místa i doby dokreslují Seidlovy osobní poznámky, deníky a knihy. Otevřeno je denně po celý rok s výjimkou vánočních prázdnin.

Šlápněte do pedálů!
A hurá na koleje! Alespoň v Ratíškovicích je to možné, s vynuceným přerušením, již od roku 1934. Sedmdesát let po prvním uvedením do provozu byla šlapací drezína obnovena, samozřejmě že v našich časech již jen pro potěšení a netradiční zážitek turistů. Projížďku si můžete doplnit o návštěvu Muzea ve Vagónu, kde se dozvíte zajímavosti nejen o historii železnice, ale i o lignitu, který se v Ratíškovicích těžil.

Už máte vypálené?
Takový název nesla v roce 1992 výstava Heleny Beránkové v Brně a následně v dalších téměř dvaceti našich i zahraničních muzeích. Po úspěšném turné byly exponáty vráceny majitelům, ale tento počin inspiroval dva kolegy ze Slováckého muzea, Jiřího Severina a Ivo Frolce, k myšlence zřídit specializované muzeum věnované lidovým pálenicím. Od úmyslu v roce 2006 byla ještě dlouhá cesta k slavnostnímu otevření takového muzea, které proběhlo 15. května letošního roku. Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově můžete navštívit denně, ve všedních dnech po předchozí domluvě.


Reklama


Přihlášení

Pokud ještě nemáte přístupové údaje, můžete se registrovat.